top of page

Schimmelnagels / kalknagels

 

Lelijke nagels, verdikte, verkleurde of brokkelige nagels. Over het algemeen worden deze nagels aangeduid als “kalknagels”. Een ontsierende aandoening, soms een beetje pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven. Zo denken de meeste mensen…..
Vaak zijn schimmels de aanstichters van deze “kalknagels”. Gelukkig zijn schimmelnagels tegenwoordig prima te behandelen. Hierover kan ik u adviseren.

In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen, bijvoorbeeld diabetici, hebben vaak last van schimmelnagels. Vaak zijn last bij het lopen, pijn en schaamtegevoel het onnodige gevolg.

Hoe zien schimmelnagels eruit?
Schimmelinfectie kan voorkomen aan de nagels van handen en voeten. De aandoening aan de voeten begint vaak bij de nagel aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op “avontuur” en zullen ook de andere teennagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt.

  • verkleuring van één nagel in wit of geel,

  • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin,

  • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig,

  • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.


Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel (zwemmerseczeem) tussen de tenen. Hierbij kunnen pijnlijke en jeukende kloofjes ontstaan.

Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen “sporen” van schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus gemakkelijk mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd.
U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn ze te voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden?

  • gebruik niet teveel zeep en spoel de zeepresten goed af,

  • droog uw voeten zorgvuldig, ook tussen uw tenen,

  • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen,

  • draag goed passende, leren schoenen,

  • wissel schoenen regelmatig af,

  • draag slippers in openbare wasgelegenheden.


Behandeling van schimmelnagels
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door een schimmelinfectie is veroorzaakt, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk. Behandeling kan door het halen van een geneesmiddel bij de huisarts. Vaak is dit geneesmiddel nogal “agressief” voor het lichaam. Gelukkig zijn er ook andere manieren, daarvoor kunt u bij mij terecht. Ik wil u daarin graag helpen en adviseren.

In veel gevallen kan een kunstnagel geplaatst worden. Uw voet ziet er meteen heel anders uit.
In combinatie met een schimmelbehandeling is dit een mooie oplossing.

 

bottom of page